Πακετα εργασιας

Υποέργα

Υποέργο 1: Συγκέντρωση και προετοιμασία τεκμηρίων προς ψηφιοποίηση/τεκμηρίωση
Στο πλαίσιο του Υποέργου 1, συγκεντρώθηκαν και αποτυπώθηκαν τα τεκμήρια, διαπιστώθηκε η κατάστασή τους ως προς την καταλληλόλητά τους για ψηφιοποίηση και διάθεση προς το ειδικό και ευρύτερο κοινό και πραγματοποιήθηκε η σχετική συντήρηση, οριστική επιλογή και ταξινόμηση. Η διατήρηση της πολύτιμης πληροφορίας που περιέχουν τα τεκμήρια δηλαδή: οι εικόνες, οι φωτογραφίες, τα έργα τέχνης, τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα σχέδια, οι χάρτες, οι αφίσες, τα χειρόγραφα, τα κινηματογραφικά έργα κλπ., αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου καθώς μερικά από τα προαναφερόμενα αντικείμενα καταστρέφονται από τη φθορά του χρόνου ή από κάποιο συμβάν και άλλα αλλοιώνονται.

Υποέργο 2: Ψηφιοποιηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του ιστορικού - πολιτιστικού αποθέματος της HELEXPO - ΔΕΘ
Στο πλαίσιο του Υπόέργου 2 της Πράξης έγινε ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του ιστορικού - πολιτιστικού αποθέματος της HELEXPO - ΔΕΘ.

Υποέργο 3: Ενέργειες Δημοσιότητας
Κατά την υλοποίηση του Υποέργου 3, πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του συνόλου των εμπλεκομένων. Σκοπός των ενεργειών είναι η δημοσιότητα και διάχυση των ωφελειών της Πράξης και η προώθηση των αποτελεσμάτων της στους άμεσους και έμμεσους αποδέκτες του έργου καθώς και στο ευρύ κοινό.

Πακέτο Εργασίας 1.1: Αποτύπωση τεκμηρίων

Στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας 1.1, συγκεντρώθηκαν και αποτυπώθηκαν τα τεκμήρια, διαπιστώθηκε η κατάστασή τους ως προς την καταλληλόλητά τους για ψηφιοποίηση και διάθεση προς το ειδικό και ευρύτερο κοινό.

Πακέτο Εργασίας 2.1: Μελέτη Εφαρμογής

Εκπονήθηκε μελέτη εφαρμογής, η οποία περιελάμβανε τις επιχειρησιακές, λειτουργικές και τεχνικές απαιτήσεις της Πράξης, τη μέθοδο καταγραφής των δεικτών απόδοσης του συνόλου της λύσης και των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών, το πλάνο ενεργειών για την ασφάλεια του υπό ανάπτυξη συστήματος, το σχέδιο διαλειτουργικότητας, τη μεθοδολογία και τον προγραμματισμό της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης, τη μεθοδολογία, το πρόγραμμα και το υλικό της εκπαίδευσης καθώς και το πλάνο διαχείρισης κινδύνων.

Πακέτο Εργασίας 2.3 : Ανάπτυξη λογισμικού τεκμηρίωσης και πολυκαναλικού δικτυακού κόμβου

Το λογισμικό τεκμηρίωσης υποστηρίζει και καθοδηγεί στην εφαρμογή τεχνολογιών ανοικτών διασυνδεδεμένων δεδομένων (linked open data) για το πολιτιστικό περιεχόμενο που έχει ψηφιοποιηθεί και τεκμηριωθεί στο πρώτο πακέτο εργασίας. Επίσης υποστηρίζει την αυτόματη εξαγωγή επιλεγμένων μεταδεδομένων για την ένταξη του περιεχομένου στο Ευρωπαϊκό πολιτιστικό απόθεμα της Euroepana, στο ΕΚΤ και τη Wikipedia, με αυτοματοποιημένο τρόπο. Το ψηφιακό περιεχόμενο έχει συμπεριληφθεί στον ενιαίο κατάλογο ψηφιακών πολιτιστικών πόρων μέσω της απόθεσής του στις υποδομές του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Μέσω του πολυκαναλικού δικτυακού τόπου προβάλλεται το πολιτιστικό υλικό και οι πολιτιστικές δραστηριότητες, ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τις δράσεις της HELEXPO ΔΕΘ και παρέχονται υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τη λειτουργία της. Επιπλέον έχει γίνει διασύνδεση του κόμβου με μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πακέτο Εργασίας 2.5: Ανάπτυξη εφαρμογών τρισδιάστατης περιήγησης και εκπαιδευτικών διαδραστικών εφαρμογών

Αναπτύχθηκαν τρεις (3) πολυκαναλικές διαδικτυακές εφαρμογές τρισδιάστατης περιήγησης, μία για χρονική περίοδο και για το σύνολο των θεματικών ενοτήτων (Διεθνής Έκθεση/Κλαδικές Εκθέσεις, Φεστιβάλ Τραγουδιού, Φεστιβάλ Κινηματογράφου), που προβάλουν μέσω διαδικτύου το πολιτιστικό υλικό. Η προβολή του υλικού ελέγχεται από ένα σύστημα διαχείρισης υλικού με δυνατότητες προσθήκης / αφαίρεσης υλικού, αλλαγής θέσης, κ.α.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της κάθε εφαρμογής αξιοποιήθηκαν τρισδιάστατες ψηφιοποιήσεις των χώρων (εκθεσιακών χώρων/περιπτέρων, κινηματογραφικών αιθουσών, χώρων διενέργειας φεστιβάλ, κλπ) οι οποίες συνδέθηκαν γεωχωρικά με το λογισμικό τεκμηρίωσης και τις πληροφορίες που περιέχει. Κάθε αλλαγή που γίνεται στο λογισμικό τεκμηρίωσης ενημερώνει αυτόματα το προβαλλόμενο υλικό της περιήγησης.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγείται στους χώρους αντλώντας συγκεκριμένες πληροφορίες, από τη βάση δεδομένων του αποθετηρίου μέσω web services. Η εφαρμογή αναφέρεται σε επισκέπτες που θέλουν να μάθουν για την ιστορία της ΔΕΘ, των κλαδικών εκθέσεων, του φεστιβάλ τραγουδιού, του φεστιβάλ κινηματογράφου (μαθητές σχολείων, γονείς με τα παιδία τους, ερευνητές, κλπ), καθώς και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες (άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι κ.α.) που είναι δύσκολο να επισκεφθούν τον φυσικό χώρο.

Πακέτο Εργασίας 2.7: Πιλοτική Λειτουργία

Αφορά στις υπηρεσίες υποστήριξης της λειτουργίας του συστήματος και των χρηστών κάτω από πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη διαθεσιμότητα για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Πριν από την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας το σύνολο των διαδικτυακών εφαρμογών μεταφέρθηκε στο G-Cloud και έγινε ο τελικός έλεγχος των τεχνικών προδιαγραφών διαλειτουργικότητας και ανοικτών δεδομένων και μεταφόρτωση των δεδομένων και ψηφιακών αρχείων στο ΕΚΤ.

Πακέτο Εργασίας 3.2: Δημιουργικός σχεδιασμός και παραγωγή λογοτύπου

Πακέτο Εργασίας 3.4: Οργάνωση τριών (3) Ημερίδων

Πακέτο Εργασίας 4.1: Υπηρεσίες τεχνικής και διαχειριστικής υποστήριξης

Πακέτο Εργασίας 1.2: Συντήρηση των πρωτοτύπων

Στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας 1.2, υλοποιήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες συντήρησης, πριν την ψηφιοποίηση ορισμένων πρωτοτύπων.

Πακέτο Εργασίας 2.2: Ψηφιοποίηση και Τεκμηρίωση πολιτιστικού υλικού

Κατά την υλοποίηση του ΠΕ 2.2 πραγματοποιήθηκε καταγραφή, ψηφιοποίηση, ευρετηρίαση, απόθεση και διάθεση ψηφιακών πολιτιστικών πόρων. Η τεκμηρίωση υλοποιήθηκε με βάση το σχήμα τεκμηρίωσης το οποίο αναπτύχθηκε στη μελέτη εφαρμογής και έκανε χρήση ανοικτών μεταδεδομένων τα οποία διασφαλίζουν την ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στο υλικό, που είναι εφικτό βάσει πνευματικών δικαιωμάτων, για μη κερδοσκοπική χρήση.

Πακέτο Εργασίας 2.4: Ανάπτυξη συστημάτων εικονικής περιήγησης

Δημιουργήθηκαν τρεις (3) υπο-εφαρμογές εικονικής περιήγησης, μία για κάθε ιστορική περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας τα τρισδιάστατα μοντέλα και τη γεωχωρική πληροφορία που περάστηκε μέσα από την τεκμηρίωση. Τα συστήματα είναι πλήρως ενσωματωμένα με τη δικτυακή πύλη, ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης και ομαλή επικοινωνία και συνεργασία με αυτή και ο χρήστης να μπορεί να απολαμβάνει το πολιτιστικό υλικό διαμέσου των προηγμένων τεχνολογιών αναπαράστασης, με χρήση ενός σύγχρονου και κατάλληλα ρυθμισμένου προγράμματος περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό. Η εν λόγω Εφαρμογή υλοποιεί, επίσης, την Υπηρεσία Πληροφόρησης ιστορικού / πολιτιστικού πολυμεσικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης σε χώρους ενδιαφέροντος των εκθέσεων και των φεστιβάλ με τη χρήση ενός διαδραστικού χάρτη. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί φίλτρα (ανά θεματική ενότητα ή ιστορική περίοδο) ώστε να περιορίζει την πληροφορία που λαμβάνει κατά βούληση. Επιπλέον, η εφαρμογή διαθέτει σύστημα αναζήτησης πληροφορίας που παρέχει αποτελέσματα με βάση το χάρτη. Η «Εφαρμογή εικονικής περιήγησης» περιλαμβάνει όλες τις εξειδικευμένες και σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης και αναπαράστασης, χώρων, αντικειμένων και λοιπών τεκμηρίων.

Πακέτο Εργασίας 2.6: Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, εκπαίδευση χρηστών

Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού: 3 εξυπηρετητών, 5 διαδραστικών σταθμών πληροφόρησης info-kiosks, 100 φορητών συσκευών οπτικοακουστικής ξενάγησης, εξοπλισμού ψηφιοποίησης και εξοπλισμού προβολής περιεχομένου. Στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας πραγματοποιηθηκε εκπαίδευση των χρηστών (διαχειριστές, τεκμηριωτές, ψηφιοποιητές, απλοί χρήστες, τεχνικοί, κλπ.)

Πακέτο Εργασίας 3.1: Εκπόνηση Σχεδίου Πληροφόρησης και επικοινωνίας

Πακέτο Εργασίας 3.3: Ηλεκτρονική διάχυση της πράξης, προβολή στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πακέτο Εργασίας 3.5: Αξιολόγηση ενεργειών ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας της Πράξης

Primary Color
default
color 2
color 3
color 4
color 5
color 6
color 7
color 8
color 9
color 10
color 11
color 12