Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της το 1925 μέχρι και σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και της ιστορίας της. Ως εκ τούτου το ιστορικό αρχείο της ΔΕΘ- HELEXPO αποτυπώνει τη συνολική δράση της εταιρίας και ιδιαίτερα την πολιτισμική της συνεισφορά. Σε γενικές γραμμές η πολιτιστική, πολιτισμική και ιστορική σημασία του συνόλου του υλικού του αρχείου είναι εξαιρετικά υψηλή, καθώς αποτυπώνει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, μέσα από αρχεία και επιστολές προσώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της χώρας.
Στο αρχείο της ΔΕΘ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ηχητικά, εικόνες, επιστολές και μπομπίνες που αποτελούν ντοκουμέντα, καθώς αφορούν τα δύο μεγαλύτερα πολιτιστικά φεστιβάλ της χώρα κατά τις δεκαετίες '60, '70 , '80, και, πιο συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δεκαετίες, έγιναν παρουσιάσεις προϊόντων που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά, όπως το ηλεκτρικό πλυντήριο ρούχων ενώ μέσα από τη ΔΕΘ έγινε και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση σε ολόκληρη τη χώρα. Συγχρόνως, οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ χρησιμοποιήθηκαν ως σκηνικό σε πολλές ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του '60. Η ιστορία και ο πολιτισμός της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και για τον λόγο αυτό το ιστορικό αρχείο της ΔΕΘ πρέπει να είναι διαθέσιμο για τις επόμενες γενιές. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΘ-HELEXPO με την χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», ξεκίνησε από το 2022, την ψηφιοποίηση του ιστορικού της αρχείου. Με την υλοποίηση του έργου της ψηφιοποίησης, το ιστορικό αρχείο της ΔΕΘ-HELEXPO διασώζεται και γίνεται προσβάσιμο προς όλους τους ενδιαφερόμενους, με τρόπο σύγχρονο και δημιουργικό.
Η δυνατότητα εύρεσης του περιεχομένου, εξασφαλίζεται από την ένταξη του υλικού στην βάση δεδομένων Europeana, στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και τις δυνατότητες λογισμικού τεκμηρίωσης που αναπτύχθηκαν για να προσφέρουν ανοικτές διεπαφές πρόσβασης στο υλικό από οποιαδήποτε Τρίτη εφαρμογή.
Μπορεί λοιπόν να ειπωθεί πως η ιστορία της Θεσσαλονίκης πορεύεται παράλληλα με την ιστορία της έκθεσης.